Salariul minim pe economie – Situaţie la nivel european

Salariul minim pe economie – Situaţie la nivel european

Fără să cautăm prea multe informaţii, ne ducem clar cu gândul că ne aflăm printre codaşii Europei în ceea ce priveşte salariu minim pe economie. La începutul anului 2017, în România, salariul minim pe economie era de 275 de euro. Astfel ne încadram printre cele 10 state cu un salariu minim sub 500 euro. Printre acestea se numără: Bulgaria cu salariu minim pe economie de 235 euro, Letonia (380 euro), Lituania (380 euro), Cehia (407 euro), Croaţia (433 euro), Ungaria (412 euro) şi Polonia cu un salariu minim de 453 euro.

De la 1 Februarie 2017, salariul minim s-a majorat in România ajungând la un nivel de 1450 lei – aproximativ 322 euro. În continuare, foarte mic comparativ cu ţări precum Portugalia (650 euro), Grecia (684 euro), Malta (736 euro), Slovenia (805 euro) şi Spania (826 euro).Dacă analizăm şi comparam aceste salarii cu cele ale statelor situate în nordul si vestul Europei, vom observa un diferenţă majoră, diferenţă ce subliniază încă o dată nivelul economic al României şi prosperitatea acestui mediu. În Marea Britanie, salariul minim sare de 1390 de euro, în Franţa vorbim de un salariu minim de 1480 euro, Olanda – 1552 euro sau Luxembourg 1999 euro.

Trebuie să acceptăm faptul că nivelul de dezvoltare economică al unei ţari generează aceste rezultate. Cu toate acestea, ştim cu toţii că România are mult mai mult potenţial, potenţial pe care l-a avut odată, dar au existat oameni, fapte, instutuţii care nu l-au valorificat.

Salarii europene

Miniştrii afacerilor europene susţin ideea conform căreia economiile trebuie relansate după atâţia ani de stagnare. Cu alte cuvinte se doreşte un salariu minim în toate statele membre ale Uniunii Europene ţinându-se cont de practicile naţionale şi rolul partenerilor din acestea. Se doreşte realizarea unei uniui sociale cu drepturi consolidate pentru cei ce muncesc, o uniune bazată pe drepturi egale între sexe, locuri de muncă şi venituri stabile şi garantate. Este clar pentru toată lumea că toate aceste diferenţe între state nu reprezintă un rezultat favorabil şi nu susţine o bază stabilă a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, un lucru este clar: România ocupă locul doi în topul celor mai mici salarii minime pe economie din Europa, primul loc fiind ocupat de Bulgaria. Ca şi punct de reper de pe alt continent, în SUA, la începutul anului 2017, salariul minim era aproximativ 1192 euro. Dacă analizăm evoluţia în timp, în intervalul 2008 – 2017 salariile minime au crescut în fiecare stat membru, cu excepţia Greciei în care a scazut cu aproximativ 14%. În Bulgaria salariul mediu s-a dublat (creştere de 109%), asemănator României (creştere de 99%). S-au înregistrat şi alte creşteri semnificative în ţări precum Slovacia, Estonia, Letonia şi Lituania având creşteri de 80%, 69%, 65%, respectiv 64%.

Foarte interesant este faptul că la 1 Ianuarie 2017, doar 22 din cele 28 state membre au un salariu minim reglementat prin lege. Printre statele europene care nu au un salariu minim reglementat se regăsesc: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia. Deocamdată nu putem concluziona dacă această decizie de a nu avea un salariu minim stabilit, reprezintă un punct forte pentru economie.

Salarii in România anului 2018

În concluzie, revenind la situaţia din România, considerăm că salariul minim pe economie rămâne unul foarte mic comparat cu media europeană. Conform noilor schimbări din codul fiscal, de la 1 Ianuarie 2018, salariul minim va creşte la 1900 lei (aproximativ 413 euro) dar în acelaşi mod tranşant salariile net ale românilor vor scădea dramatic dacă angajatorii nu vor compensa salariile brut. Orice creştere, aparent aduce o nouă gaură în bugetele familiilor din România.

 

Calculează salariul net

DĂ-NE UN LIKE PE FACEBOOK