Schimbări masive – noul cod fiscal 2018

Schimbări masive – noul cod fiscal 2018

Odată cu modificarea codului fiscal, legea salarizării s-a modificat radical. În principiu, cele mai importante modificări se rezumă la trecerea contribuţiilor sociale de la angajator în sarcina angajatului.

Astfel, de la 1 Ianuarie 2018, angajatul va avea 2 contribuţii sociale obligatorii: Contribuţia pentru pensie (CAS) cu o valoare procentuală de 25% respectiv Contribuţia pentru sănătate (CASS) având o valoare procentuală de 10%. În funcţie de condiţiile de muncă, contribuţiile sociale pentru pensie se vor încadra în 3 grupe. Cum am precizat, pentru condiţii normale de muncă vom avea un procent de 25%, pentru condiţii deosebite de muncă vom avea un procent de 29%, iar pentru condiţii speciale de muncă vorbim despre un procent semnificativ mai mare, respectiv 33%. De precizat este faptul că, angajatul, indiferent de condiţiile de muncă va plăti doar cei 25% pentru condiţii normale. Diferenţele de 4% (pentru condiţii deosebite) respectiv de 8% (condiţii speciale de muncă) vor fi suportate tot de angajator. Pe lângă aceste diferenţe, în sarcina angajatorului se va regăsi o taxă de 2.25% care reprezintă Contribuţia asiguratorie pentru muncă.  Acestea fiind relatate, se observă clar faptul că toate cheltuielile angajatorului se reduc substanţial. De asemenea, pe lângă aceste modficări, impozitul pe venit scade de la 16 procente la 10 procente iar modul de calcul al deducerilor personale se modifică implicit.Salariile scad

În urma acestor modificări, situaţia este cât se poate de clară. Salariile net ale angajaţilor scad radical. Aceste modificări procentuale vor reduce semnificativ veniturile efective ale angajaţilor, fapt ce generează o nemulţumire totală în rândul populaţiei, pe bună dreptate. Clasa politică, sub diverse forme diplomatice refuză să cofirme această realitate, inducând populaţia într-o dezinformare generală. Cu toate acestea, calculatorul de salarii 2018, respectând absolut toate prevederile noului cod fiscal şi aplicând corect noile metode de calcul, generează rezultate care confirmă clar faptul că salariile net vor scădea.

În acest moment, se poate afirma concret că ne aflăm într-o ceaţă fiscală, condimentată cu afirmaţii din toate părţile care nu fac altceva decât să inducă populaţia în tot felul de direcţii pro şi contra acestor modificări fiscale. Cu toate acestea, un lucru este cât se poate de clar. Angajatorul este nevoit să compenseze salariile brut pentru a păstra acelaşi salariu net. De asemenea se zvoneşte ideea conform căreia angajatorul poate găsi şi alte metode legale de remuneraţie precum bonusuri sau alte recompense pentru a menţine venitul angajatului la aceiaşi valoare. Nici prevederile legale, în ceea ce priveşte obligativitatea agajatorului să mărească salariul brut, nu sunt clare. Cu toate acestea, garantăm faptul că acest calculator de salarii este la curent cu toate modificările legislative ce intră în vigoare, pentru a păstra statutul de primul şi singurul calculator de salarii care generează rezultate în mod corect conform noilor prevederi legale.

Evoluţie fiscală incertă

În concluzie, nu putem spune decât că avem două direcţii clare. Una este aceea că salariul net scade făra a lăsa niciun semn de întrebare. A doua constă în faptul că avem de a face cu o situaţie total neclară în ceea ce priveşte evoluţia fiscală şi obligativitatea angajatorului de a păstra aceleaşi salarii net. Unii afirmă că salariile net vor creşte, alţii spun că vor scădea. Realitatea, calculatorul de salarii 2018, ne arată clar, în cifre, că va scădea. Populaţia speră totuşi că angajatorii vor suporta aceste compensaţii ale salariilor brut, pentru a nu le afecta salariile net. În piaţă, angajatorii deja au început să-şi informeze angajaţii despre faptul că vor face tot ceea ce este necesar pentru menţinerea aceluiaşi nivel al salariilor net. Întrebarea rămâne în continuare aceiaşi: oare toţi angajatorii vor avea puterea şi vor dori să procedeze în acest fel?

 

Calculează salariul net

DĂ-NE UN LIKE PE FACEBOOK